10 Ιουνίου, 2014

Άρθρο: Φτιάξετε Μόνοι σας Ιταλικό Παγωτό!

Το παγωτό στην ιστορία...
Το παγωτό είναι δικαίως άρρηκτα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι, ακόμα και εάν τα πρώιμα χρόνια της ανακάλυψης του θεωρούνταν χειμερινό επιδόρπιο. Στη πραγματικότητα η ιστορία του παγωτού ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, καθώς υπάρχουν βιβλικές αναφορές αλλά και αναφορές από τους ρωμαϊκούς χρόνους για διάφορα εδέσματα φρούτων με γάλα και χιόνι που θεωρούνται παραλλαγές του σημερινού παγωτού.


Το ιταλικό παγωτό... 
Το παγωτό όπως το γνωρίζουμε εμείς έχει ιταλική καταγωγή. Το διάσημο ιταλικό παγωτό, είναι “χειροποίητο” και περιέχει φρέσκο γάλα και αγνά συστατικά. Σε αντίθεση με το βιομηχανοποιημένο περιέχει λιγότερο αέρα και έχει υποστεί πολύ λιγότερη επεξεργασία.  Είναι προτιμότερο να φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι παγωτό, καθώς είναι πολύ πιο υγιεινό και η συνταγή είναι αρκετά εύκολη.


Για να πετύχετε τη σωστή μορφοποίηση του παγωτού, ιδιαίτερα στις απαιτητικές γεύσεις θα χρειαστείτε μια παγωτομηχανή που θα ανακατεύει το μίγμα. Εάν δεν διαθέτετε, μπορείτε να ψάξετε στο ίντερνετ όπου υπάρχουν πολλά site με αγγελίες, διάφορων καινούριων ή μεταχειρισμένων ηλεκτρικών συσκευών σε πολύ προσιτές τιμές. Μπορείτε να βρείτε ακόμα και ημιεπαγγελματικές που περιέχουν ενσωματωμένο ψυκτικό σύστημα αλλά και απλές που κάνουν το ίδιο νόστιμο παγωτό.

Η βασική συνταγή, ή αλλιώς η λευκή βάση, είναι αυτή που θα σας επιτρέψει να εμπλουτίσετε μετά το παγωτό σας με τις γεύσεις που προτιμάτε : σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κτλ.

Ζεστάνετε σε ένα σκεύος 1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα προσθέτοντας 200 ml κρέμα γάλακτος, 240 γραμμάρια ζάχαρης, 50 γραμμάρια γάλα αποβουτυρωμένο σε σκόνη και 50 γραμμάρια δεξτρόζης. Όταν φτάσει το μίγμα στο σημείο ομοιογενοποίησης, γύρω στους 80 βαθμούς, σβήστε το μάτι και αφού κρυώσει τοποθετήστε το στην κατάψυξη για αρκετές ώρες (το ιδανικό είναι 12 ώρες).
 
Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε και παγωτά σορμπέ που δεν περιέχουν γάλα! Απαραίτητο είναι το σιρόπι, το οποίο παρασκευάζεται βράζοντας 1 λίτρο νερό με 200 γραμμάρια δεξτρόζης και 800 γραμμάρια ζάχαρης για περίπου 2 λεπτά. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε τους χυμούς ή τον πουρέ των φρούτων που θέλετε.

Καλή επιτυχία! Εάν έχετε δοκιμάσει αυτή την συνταγή ή έχετε κάνει κάποια ενδιαφέρουσα παραλλαγή, μοιραστείτε μαζί μας στο facebook τις εντυπώσεις σας!



 ΠΗΓΗ: Δήμητρα Παπαδοπούλου