08 Μαΐου, 2014

Άρθρο: Η Σοκολάτα κάνει καλό;

Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται ότι δεν έχουν καταλάβει τι γίνεται με τησοκολάτα: κάνει καλό ή κακό; Πότε στις ειδήσεις βλέπουν ότι κάνει καλό , πότε κάποιος φίλος τους «που ξέρει» τους λέει ότι κάνει κακό… Τι συμβαίνει; 







Τι είναι η σοκολάτα;

Με τον όρο σοκολάτα, πολλοί εννοούν πολλά. σοκολάτα περιπτέρου μερικοί, σοκολάταπαγωτό άλλοι , σοκολατάκια κάποιοι άλλοι και τέλος , μερικοί σοκολάτα υγείας . Άρα,στην αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μελέτες ασχολούνται με σοκολάτες υγείας και όχι γενικά σοκολάτες . Μόνον οι σοκολάτες υγείας έχουν μελετηθείΗ σοκολάτα σε άλλες μορφές είναι αμέσως εκτός θέματος .

Κάτι εξ ίσου σημαντικό με το ποιοτικό ζήτημα, είναι το ποσοτικό. Οι μελέτες αναφέρονται σεσοκολάτες υγείας , που τα άτομα που συμμετέχουν στη μελέτη καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες καθημερινά και όχι σε μεγάλες ποσότητες μερικές φορές τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι έχει νόημα, κάποιος να καταναλώνει λίγη σοκολάτα καθημερινά , αλλά το να καταναλώνει τεράστιες ποσότητες σοκολάτας (μία ολόκληρη μπάρα, για παράδειγμα) είναι μάλλον υπερβολικό.
Τέλος, ένα ακόμα ποιοτικό θέμα προκύπτει, καθώς δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες. Για παράδειγμα, η σοκολάτα από το Εκουαδόρ , την Κολομβία και την Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν διπλάσιο συγκέντρωση ωφέλιμων συστατικών από αυτήν του Περού και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Και, φυσικά, η συγκέντρωση της σοκολάτας στο τελικό προϊόν έχει τη σημασία της (το ανώτερο που έχω δει είναι 80%, ενώ στις σοκολάτες γάλακτος του περιπτέρου το ποσοστό είναι 29-32% ). Αυτά είναι τα σημαντικότερα, και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες.
Τι περιέχει η σοκολάτα που είναι ωφέλιμο;

Όλη η ιστορία γίνεται, κυρίως, για τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει η σοκολάτα , που ονομάζονται φλαβινοειδήΤα φλαβινοειδή έχουν έντονα πικρή γεύση και οισοκολάτες που δεν είναι πικρές μάλλον έχουν υποστεί επεξεργασία , που μειώνει δραστικά την περιεκτικότητά τους σε φλαβινοειδή. Ψάξτε λοιπόν για την πικρή σοκολάτα.


Τα δεδομένα

Με το θέμα της σοκολάτας ομολογώ ότι ασχολήθηκα γιατί με ρωτούσαν οι ασθενείς μου για σοκολάτα. Το μέγεθος των επιστημονικών δεδομένων είναι, συγκριτικά με τη φασαρία που έγινε, ισχνό. Προέρχονται από μελέτες, κυρίως, σε υγιή άτομα, είναι βραχυχρόνιες, δεν είναι ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο (placebo), δεν έχουν δημοσιευθεί σε αξιόλογα περιοδικά και στην καλύτερη είναι περισσότερο για ψιλή κουβέντα, παρά για επιστημονική αξιολόγηση.

Τελικά;

Πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να απολαμβάνει τη σοκολάτα αν ισχύουν τα εξής:

1. Να μην έχει περιττό βάρος: δηλαδή το βάρος του/της να διατηρείται εντός του 21-28 του Δείκτη Μάζας Σώματος.

2. Να έχει γενικά καλή υγεία, δηλαδή να ασκείται και να μην καπνίζει.

Όταν κάποιος δεν καπνίζει, ασκείται και έχει λογικό βάρος, έχει κάνει ό,τι είναι λογικά δυνατό για να προστατέψει την υγεία του. Η κατανάλωση ή όχι σοκολάτας δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πιθανότητα να πάθει κάποιος κάποια βλάβη στην υγεία του , ακόμα και αν την καταναλώνει συστηματικά και ευλαβικά, όπως προτείνουν μερικές μελέτες ή δεν την καταναλώνει καθόλου.


ΠΗΓΗ: Δρ. Στέλιος Πανταζής http://holistic-greece.com/